dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Frużelina z jeżyn

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Frużeliny robię bardzo dużo ale i tak zawsze mi zabraknie. Używam jej do ciast, deserów oraz bułek. Pyszności.

Frużelina z jeżyn

Składniki:

Frużelina z jeżyn

 

Sposób przygotowania:

Frużelina z jeżyn
Jeżyny płuczemy i osuszamy na sicie. Przekładamy do garnka. Zasypujemy cukrem, lekko mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę aby owoce puściły sok. Następnie owoce zagotowujemy na wolnym ogniu. Delikatnie mieszamy aby nie uszkodzić owoców.

Do owoców dodajemy zawiesinę sporządzoną z mąki i wody i ponownie zagotowujemy. Chwilę gotujemy aż wszystko zgęstnieje.

Przelewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok 5 minut. Smacznego!