mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Drożdżówki z frużeliną z rabarbaru

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Frużelina z rabarbaru zrobiła furorę w moim domu. Drożdżówki zniknęły bardzo szybko. Obowiązkowo szneki muszą być z glancem. Dla tych co nie wiedzą co to znaczy to drożdżówki z lukrem po poznańsku.

Drożdżówki z frużeliną z rabarbaru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z frużeliną z rabarbaru

 

  • 1/2 kg mąki wrocławskiej

 

  • 4 żółtka

 

 

 

 

 

 

  • 1 cukier waniliowy

 

 

 

  • 3 łyżki cukru

 

  • 1 kisiel żurawinowy

 

  • kruszonka:

 

 

  • 150 szklanki cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z frużeliną z rabarbaru
Do miski wykruszam drożdże, dodaję 3 łyżki letniego mleka, i dwie łyżki mąki i szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiewam pozostałą mąkę. Dodaję żółtka i jajko ubite z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, i sól. Ciasto wyrabiam rękoma. Na końcu dodaję roztopione masło letnie i dalej wyrabiam aż ciasto dokładnie sie połączy. Przykrywam ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia. Rabarbar nie obieram , kroję go na kawałki około 2 cm, zasypuje cukrem i odstawiam aż puści sok. Odlewam sok do kubka i rozpuszczam w nim kisiel. Rabarbar podgrzewam do zagotowania i wlewam kisiel rozpuszczony, chwile gotuję całość. Odstawiam do ostygnięcia. Kruszonka: Do miski wsypuję mąkę, dodaję tłuszcz i wyrabiam ręką. Na końcu dodaję cukier i dalej wyrabiam. Ciasto drożdżowe wyrośnięte, ponownie zagniatam i dziele na porcje wielkości pączka. Ciasto roluję w wałek i zwijam w formie ślimaka. Odstawiam do wyrośnięcia. Na każdy nakładam po łyżce frużeliny, i posypuję kruszonką. Piekę w temp 160 stopni około 30-40 minut do zrumienienia. Drożdżówki lukruję.
Drożdżówki z frużeliną z rabarbaru
Ciasto wyrobione odstawione do wyrośnięcia
Drożdżówki z frużeliną z rabarbaru
rabarbar zasypany cukrem ugotowany z kisielem
Drożdżówki z frużeliną z rabarbaru
Drożdówki zwinięte w rulon z frużeliną z rabarbaru
Drożdżówki z frużeliną z rabarbaru
Drożdówki zwinięte w rulon z kruszonką i frużeliną

Tagi:

jajko jajka