Sposób przygotowania:
Drożdżówki z frużeliną z rabarbaru
Do miski wykruszam drożdże, dodaję 3 łyżki letniego mleka, i dwie łyżki mąki i szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiewam pozostałą mąkę. Dodaję żółtka i jajko ubite z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, i sól. Ciasto wyrabiam rękoma. Na końcu dodaję roztopione masło letnie i dalej wyrabiam aż ciasto dokładnie sie połączy. Przykrywam ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia. Rabarbar nie obieram , kroję go na kawałki około 2 cm, zasypuje cukrem i odstawiam aż puści sok. Odlewam sok do kubka i rozpuszczam w nim kisiel. Rabarbar podgrzewam do zagotowania i wlewam kisiel rozpuszczony, chwile gotuję całość. Odstawiam do ostygnięcia. Kruszonka: Do miski wsypuję mąkę, dodaję tłuszcz i wyrabiam ręką. Na końcu dodaję cukier i dalej wyrabiam. Ciasto drożdżowe wyrośnięte, ponownie zagniatam i dziele na porcje wielkości pączka. Ciasto roluję w wałek i zwijam w formie ślimaka. Odstawiam do wyrośnięcia. Na każdy nakładam po łyżce frużeliny, i posypuję kruszonką. Piekę w temp 160 stopni około 30-40 minut do zrumienienia. Drożdżówki lukruję.
biedroneczki
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki