bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Frytki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Bardzo fajny i ciekawy pomysł. polecam

Frytki

Składniki:

Frytki

 

  • l kg ziemniaków, oliwa lub olej do smażenia, sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Frytki
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, osuszyć. Smażyć w płaskim naczyniu, partiami w silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone frytki wyjmować łyżką cedzakową, osaczyć z tłuszczu, posypać solą i zaraz podawać. Jeżeli chce się usmażyć większą ilość frytek, należy je smażyć dwukrotnie. Pierwszy raz usmażyć frytki na kremowy kolor, a przed poda¬niem włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor.

Tagi:

frytki