Sposób przygotowania:
Frytki belgijskie
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki. Zagotować wodę z dodatkiem cukru.
Do wrzątku włożyć ziemniaki, które należy przykryte gotować ok 4 minuty (od momentu aż woda się zagotuje).
Całość odcedzić i osuszyć na ręczniku kuchennym. Olej rozgrzać do temperatury 175 stopni, wrzucić słupki ziemniaków i smażyć przez 3-4 minuty. Wyjąć z tłuszczu i osuszyć.
Następnie olej rozgrzać do 180 stopni i po raz kolejny smażyć frytki, aż całkowicie się usmażą. Dokładnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu, ponieważ rozmiękną.
Oprószyć solą.
Do wrzątku włożyć ziemniaki, które należy przykryte gotować ok 4 minuty (od momentu aż woda się zagotuje).
Całość odcedzić i osuszyć na ręczniku kuchennym. Olej rozgrzać do temperatury 175 stopni, wrzucić słupki ziemniaków i smażyć przez 3-4 minuty. Wyjąć z tłuszczu i osuszyć.
Następnie olej rozgrzać do 180 stopni i po raz kolejny smażyć frytki, aż całkowicie się usmażą. Dokładnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu, ponieważ rozmiękną.
Oprószyć solą.