Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Frytki belgijskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepyszne frytki zrobione domowym sposobem. Smakiem nie różnią się od tych kupowanych w lokalach. Są przepyszne.

Frytki belgijskie

Składniki:

Frytki belgijskie

 

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 szklanki wody
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Frytki belgijskie
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki. Zagotować wodę z dodatkiem cukru.

Do wrzątku włożyć ziemniaki, które należy przykryte gotować ok 4 minuty (od momentu aż woda się zagotuje).

Całość odcedzić i osuszyć na ręczniku kuchennym. Olej rozgrzać do temperatury 175 stopni, wrzucić słupki ziemniaków i smażyć przez 3-4 minuty. Wyjąć z tłuszczu i osuszyć.

Następnie olej rozgrzać do 180 stopni i po raz kolejny smażyć frytki, aż całkowicie się usmażą. Dokładnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu, ponieważ rozmiękną.

Oprószyć solą.

Tagi:

frytki