mandaryna4

mandaryna4

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Frytki po prostu domowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Frytki poprostu domowe smaczne

Frytki po prostu domowe

Składniki:

Frytki po prostu domowe

 

Sposób przygotowania:

Frytki po prostu domowe
W garnku dobrze rozgrzać olej (do temperatury 190 stopni), na wysokość 10 -15 cm (nie więcej niż 3/4 garnka oleju).
•Smażyć osuszone i pokrojone ziemniaki, w małych porcjach, po 8-9 frytek w jednej partii.
•Po obsmażeniu w wysokiej temperaturze (po około minucie) wyjąć frytki łyżką cedzakową i położyć je na ręcznik papierowy. Smażyć resztę partii ziemniaków w tak samo gorącym oleju.
•Rozgrzać olej do temperatury trochę niższej niż wyjściowa (około 160 stopni) i ponownie smażyć wszystkie partie frytek przez około 4 minuty każdą partię. Wyjąć łyżką cedzakową, posypać solą i zaraz podawać.