Sposób przygotowania:
Frytki smażone na oleju
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w słupki o boku max. 1 cm. Zalewamy lodowatą wodą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Odcedzamy ziemniaki na durszlaku, a następnie dokładnie osuszamy na ręcznikach papierowych.W wysokim garnku rozgrzewamy olej do temperatury co najmniej 175 stopni (jeśli wokół jednej frytki, którą wrzucimy do nagrzanego oleju, zaczną się od razu tworzyć pęcherzyki powietrza, temperatura jest odpowiednia). Wrzucamy partiami ziemniaki (max. na jeden raz mniej więcej 15-20 dag, aby frytki swobodnie pływały, a nie dusiły się w naszym oleju). Smażymy do chwili aż frytki będą złociste. Wyciągamy z oleju przy pomocy łyżki cedzakowej. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowych ręczników. Doprawiamy solą, podajemy z ulubionymi dodatkami.
migotka28