nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Frytki warzywne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolorowy dodatek na ciepło do dań mięsnych. Można przygotowywać jako osobne danie, używając do nich ziół lub dipów.

Frytki warzywne

Składniki:

Frytki warzywne

 

  • batat (ok. 400 g)
  • 2-3 marchewki
  • mały seler
  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 szczypty soli
  • ewentualnie tymianek lub rozmaryn

Sposób przygotowania:

Frytki warzywne

ETAP 1:

Warzywa obieramy, opłukujemy i osuszamy. Wszystkie kroimy w paseczki i wrzucamy do miski. Dodajemy oliwę. Doprawiamy solą.

Całość dokładnie mieszamy. Ewentualnie możemy dodać trochę suszonych ziół np. tymianku lub rozmarynu.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią frytki. Pieczemy ok. 20 minut.