bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Podkarpackie Hreczanyki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie kuchni podkarpackiej czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego. Najlepiej podawać je z sosem z grzybów prawdziwych i z kiszonymi ogórkami.

Podkarpackie Hreczanyki

Składniki:

Podkarpackie Hreczanyki

 

Sposób przygotowania:

Podkarpackie Hreczanyki
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Cebulkę podsmażamy na złoty kolor.

Do miski wsypujemy wystudzoną kaszę gryczaną, dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, czosnek wyciśnięty przez praskę, jajka i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę, ręce zwilżamy wodą, formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.