migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pieczone warzywa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczone warzywa to pyszny dodatek do mięsa zamiast surówki. Są bardzo sycące więc można też zajadać same np. z sosem czosnkowym. Warzywa można wybrać dowolne. U mnie są to warzywa korzeniowe-marchewka, seler i pietruszka oraz cebula i ziemniaki.

Pieczone warzywa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone warzywa

 

Sposób przygotowania:

Pieczone warzywa
Wszystkie warzywa obrać i dokładnie umyć.

Cebulę pokroić na ćwiartki a ćwiartki jeszcze na pół. Resztę warzyw pokroić w paski mniej więcej tej samej grubości ( takie grube frytki). Pokrojone warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić olejem i dokładnie wymieszać aby warzywa pokryły sie olejem.

Następnie warzywa oprószyć przyprawami i ponownie wymieszać. Dorzuciłam również trochę świeżego tymianku.

Blaszkę z warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego na 190/200 C i piec aż warzywa zmiękną i się przyrumienią, ok 30-40 minut, funkcja termoobieg.

W trakcie pieczenia warzywa przemieszać łopatką aby równomiernie się przypiekły.
Pieczone warzywa
Wszystkie warzywa obrać i dokładnie umyć.
Pieczone warzywa
Cebulę pokroić na ćwiartki a ćwiartki jeszcze na pół. Resztę warzyw pokroić w paski mniej więcej tej samej grubości ( takie grube frytki).
Pieczone warzywa
Pokrojone warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropic olejem i dokładnie wymieszać aby warzywa pokryły sie olejem. Następnie warzywa oprószyć przyprawami i ponownie wymieszać. Dorzuciłam również trochę świeżego tymianku.
Pieczone warzywa
Blaszkę z warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego na 190/200 C i piec aż warzywa zmiękną i się przyrumienią, ok 30-40 minut, funkcja termoobieg. W trakcie pieczenia warzywa przemieszać łopatką aby równomiernie się przypiekły.