Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Frytki z cukinii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonały i zdrowszy zamiennik do tradycyjnych frytek z ziemniaków. Podaną ilość składników można podwoić.

Frytki z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frytki z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Frytki z cukinii
Cukinię umyć i obrać. Przekroić wzdłuż, wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w grubsze paski. Popieprzyć, posolić, opruszyć papryką. Odstawić na 2 godziny lub dłużej. Odlać zebrany płyn. Do jajka dodać mleko i roztrzepać. Przygotować bułkę tartą do obtaczania.

Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Każdy pasek cukini zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Ułożyć w naczyniu lub blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Zapiekać przygotowaną cukinię około pół godziny.
Frytki z cukinii
Cukinia po obraniu i pokrojeniu na kawałki
Frytki z cukinii
Cukinia z przygotowaną panierką do obtaczania
Frytki z cukinii
Obtoczona w panierce cukinia przygotowana do zapieczenia
Frytki z cukinii
Gotowe frytki z cukinii po zapieczeniu,