Sposób przygotowania:
Marchewkowe frytki
Marchewkę wybieramy kształtną i soczystą, najlepiej typu karotka. Obieramy ją ze skórki, obcinamy końcówki i płuczemy pod wodą. Kroimy ją na kawałki, a następnię na 4 lub ósemki, zależnie od grubości marchewki. Kawałki marchewki wrzucamy do żaroodpornego naczynia, w kótrym będzie się piekła. Marchewke polewamy łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Następnie posypujemy ją ziarnami kolendry oraz suszonym majerankiem. Pieczemy w piekarniku, aż będzie al dente. Takie marchewkowe pieczone frytki są świetną alternatywą dla niezdrowych frytek ziemniaczanych smażonych na oleju. Warto od najmłodszych lat proponować dzieciom takie właśnie zdrowe smaki, żeby od dzieciństwa wyrabiać w nich zdrowe nawyki żywieniowe. Poza tym takie kolorowe frytki są świetnym daniem na dziecięce przyjęcia.