pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Frytki z topinambura

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

kto by pomyślał, że w Polsce topinambur jest bardziej znany jako pasza dla dzików

Frytki z topinambura Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frytki z topinambura

 

  • topinambur 8 sztuk
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Frytki z topinambura
Topinambur (wybrałem wydłużone bulwy) dokładnie oczyszczamy z piasku. Obieranie skórki nie jest konieczne, ja zeskrobałem z grubsza ponieważ pojawiały się ziarnka piasku. Topinambur kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone topinambury i smażymy na złoty kolor. Podczas smażenia solimy do smaku. Frytki takie mają lekko słodkawy smak. Są ciekawym dodatkiem do mięsa obiadowego. Smacznego.
Frytki z topinambura
Do smażenia wybrałem tylko podłużne bulwy, abny frytki były dłuższe
Frytki z topinambura
Oczyszczone bulwy kroję w słupki jak normalne frytki
Frytki z topinambura
Pokrojny topinambur wrzucam na rozgrzany olej
Frytki z topinambura
Smażę trochę dłużej niż tradycyjne frytki ziemniaczane na złoty kolor

Tagi:

frytki