jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Fusiate lody zamiast kawy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Popołudniowa kawa jest u mnie właściwie codziennie. Lubię jej smak i aromat. W upalne dni najlepiej smakuje kawa mrożona, ale nie tylko:). W wyniku moich kuchennych eksperymentów powstały fusiate lody:).

Fusiate lody zamiast kawy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fusiate lody zamiast kawy

Składniki:

  • Bita śmietana Śnieżka
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • ¾ szklanki gęstej śmietany,
  • 1 zaokrąglona łyżka kawy parzonej,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej dobrej jakości

Sposób przygotowania:

Fusiate lody zamiast kawy

Etap 1

Fusiate lody zamiast kawy
Kawę parzoną i rozpuszczalną łączymy i zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody

Kawę parzoną i rozpuszczalną łączymy i zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody – tak, by woda przykrywała fusy. Studzimy ją.

Etap 2

Fusiate lody zamiast kawy
żółtko i jajka przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na parze.

Żółtko i jajka przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na parze.

Etap 3

Fusiate lody zamiast kawy
Do schłodzonego mleka dodajemy śnieżkę i ubijamy razem.

Do schłodzonego mleka dodajemy śnieżkę i ubijamy razem.

Etap 4

Fusiate lody zamiast kawy
Do ubitej śnieżki dokładamy masę jajeczną, a w dalszej kolejności gęstą śmietanę.

Do ubitej śnieżki dokładamy masę jajeczną, a w dalszej kolejności gęstą śmietanę.

Etap 5

Fusiate lody zamiast kawy
o dokładnym wymieszaniu i ubiciu składników dodajemy zaparzoną kawę.

Po dokładnym wymieszaniu i ubiciu składników dodajemy zaparzoną kawę. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego kolorku.Masę lodową przekładamy do zamykanego pojemnika. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co około 1 godzinę wskazane jest lody przemieszać.


Tagi:

lody