Sposób przygotowania:
Fusiate lody zamiast kawyEtap 1
Kawę parzoną i rozpuszczalną łączymy i zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody – tak, by woda przykrywała fusy. Studzimy ją.
Etap 2
Żółtko i jajka przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na parze.
Etap 3
Do schłodzonego mleka dodajemy śnieżkę i ubijamy razem.
Etap 4
Do ubitej śnieżki dokładamy masę jajeczną, a w dalszej kolejności gęstą śmietanę.
Etap 5
Po dokładnym wymieszaniu i ubiciu składników dodajemy zaparzoną kawę. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego kolorku.Masę lodową przekładamy do zamykanego pojemnika. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co około 1 godzinę wskazane jest lody przemieszać.
weronikaS