migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1174]

Galareta drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najbardziej znana jest galareta wieprzowa tzw. zimne nóżki jednak można przygotować wersję delikatniejszą z kurczaka. Ja do swojej dodałam marchewkę i zielony groszek, można dodać też ugotowane jaja.

Galareta drobiowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galareta drobiowa

 

  • 2 duże ćwiartki z kurczaka
  • 3 spore marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • pęczek zieleniny (liść pora i selera, natka pietruszki)
  • 2-3 listki laurowe
  • 1 cebula
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • sól
  • ok 2,5 litra wody
  • 4 łyżki żelatyny

 

  • oraz
  • 3/4 puszki zielonego groszku
  • ewentualnie 3 ugotowane jajka

Sposób przygotowania:

Galareta drobiowa
Do garnka przełożyć ćwiartki i zalać wodą. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać warzywa i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Gdy mięsko się ugotuje wyjąć je z wywaru razem z marchewkami i wystudzić.

Mięsko obrać z kości i rozdrobnić, marchewkę pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy. W naczynkach/miseczkach na galaretę ułożyć rozdrobnione mięsko, marchewkę i groszek. Można dodać też jajko ugotowane na twardo.

Wywar przecedzić przez sito. Odmierzyć 1 litr wywaru, podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Pozostały wywar można wykorzystać na zupę. Wywarem z żelatyną zalać składniki w naczynkach. Wystudzić a potem wstawić do lodówki do stężenia.

Galaretę przygotowałam w foremce, z podanych składników wyszła mi ta foremka oraz 3 małe galaretki.
Galareta drobiowa
Do garnka przełożyć ćwiartki i zalać wodą. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać warzywa i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie.
Galareta drobiowa
Gdy mięsko się ugotuje wyjąć je z wywaru razem z marchewkami i wystudzić. Mięsko obrać z kości i rozdrobnić
Galareta drobiowa
Ugotowaa marchewkę pokroić w drobną kostkę
Galareta drobiowa
Wywarem z żelatyną zalać składniki w naczynkach. Wystudzić a potem wstawić do lodówki do stężenia