Sposób przygotowania:
Sałatka jarzynowa w galarecie majonezowej
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić do spęcznienia, a następnie rozpuścić w mikrofalówce. Do rozpuszczonej żelatyny dodać sól, pieprz i musztardę - dokładnie wymieszać i połączyć z majonezem.
Warzywa ugotowane (najlepiej poprzedniego dnia) obrać i drobno pokroić za pomocą kratki do sałatek. Podobnie pokroić jajka.
Do warzyw dodać osączony groszek i drobno pokrojone kiszone ogórki. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać i zalać majonezem z żelatyną.
Sałatkę przełożyć do salaterki i wyrównać powierzchnię, lekko dociskając.
Odstawić do lodówki, aby całość stężała.
Podawać z ulubionym zimnym sosem (np. tatarskim) lub z dodatkiem pieczywa.
Warzywa ugotowane (najlepiej poprzedniego dnia) obrać i drobno pokroić za pomocą kratki do sałatek. Podobnie pokroić jajka.
Do warzyw dodać osączony groszek i drobno pokrojone kiszone ogórki. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać i zalać majonezem z żelatyną.
Sałatkę przełożyć do salaterki i wyrównać powierzchnię, lekko dociskając.
Odstawić do lodówki, aby całość stężała.
Podawać z ulubionym zimnym sosem (np. tatarskim) lub z dodatkiem pieczywa.