Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Sałatka jarzynowa w galarecie majonezowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

W polskiej tradycji sałatka jarzynowa w majonezie ma bardzo uniwersalne zastosowanie - jadamy ją zarówno na co dzień jak i od święta. Tym razem proponuję ją w formie galarety.

Sałatka jarzynowa w galarecie majonezowej

Składniki:

Sałatka jarzynowa w galarecie majonezowej

 

  • majonez 500 ml
  • żelatyna małe op.
  • musztarda 1 łyżka
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • ogórki kiszone kilka szt.
  • ziemniaki gotowane w mundurkach 5-6 szt.
  • marchewka gotowana 2-3 szt.
  • seler 1/2 szt.
  • pietruszka 1 duża
  • jaja na twardo 4-5 szt.

Sposób przygotowania:

Sałatka jarzynowa w galarecie majonezowej
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić do spęcznienia, a następnie rozpuścić w mikrofalówce. Do rozpuszczonej żelatyny dodać sól, pieprz i musztardę - dokładnie wymieszać i połączyć z majonezem.

Warzywa ugotowane (najlepiej poprzedniego dnia) obrać i drobno pokroić za pomocą kratki do sałatek. Podobnie pokroić jajka.

Do warzyw dodać osączony groszek i drobno pokrojone kiszone ogórki. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać i zalać majonezem z żelatyną.

Sałatkę przełożyć do salaterki i wyrównać powierzchnię, lekko dociskając.

Odstawić do lodówki, aby całość stężała.

Podawać z ulubionym zimnym sosem (np. tatarskim) lub z dodatkiem pieczywa.