Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety mielone kwiatki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smak niesamowity pieczonych kotletów w piekarniku. Kotlety z mięsa mielonego, pieczone na ziemniakach, pod pierzynką, brzmi kusząco a smak ich rozpływa się w ustach.

Kotlety mielone kwiatki

Składniki:

Kotlety mielone kwiatki

 

  • Składniki na kotlety:
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ papryki ostrej
  • sól
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • Składniki pozostałe:
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 pomidor
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone kwiatki

I

Kotlety mielone kwiatki
Przygotowanie ziemniaków, ziemniaki obieranym kroimy, doprawiamy.

1. Ziemniaki obieram, kroje w podłużne plastry. Do ziemniaków wlewam 1 łyżkę oleju, wsypuję przyprawę Gyros, mieszam. Plasterki ziemniaków układam na blaszce wyłożonej papierem w kształcie kwiatka.

II

Kotlety mielone kwiatki
Przygotowanie mięsa mielonego, mięso wyrabiamy.

2. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijam jajko, wlewam śmietanę, wsypuję bułkę tartą, majeranek, paprykę ostrą, sól. Masę mięsną dokładnie wyrabiam, następnie formuję kulki, układam na każdym środku kwiatka, lekko rozpłaszczam. Kotlety piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.

III

Kotlety mielone kwiatki

3. W tym czasie, co kotlety się pieką robię pierzynkę, cebulę czerwoną obieram, drobno kroję, pomidory kroję w kostkę, ser żółty ścieram, dodaję ketchup oraz majonez, mieszam. Pierzynkę wykładam na wierzch każdego upieczonego kotleta, ponownie zapiekam w piekarniku 10 minut.

IV

4. Kotlety gotowe.
5. Smacznego.