SUPERPRZEPIS

"Zimne nóżki" - galereta

  • 3
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 17
"Zimne nóżki" - galereta Więcej zdjęć (5)

Pyszna domowa galareta bez grama żelatyny, dzięki temu jest nieco luźniejsza i delikatniejsza, poza czasem gotowania szybko się ją robi.

Składniki:

"Zimne nóżki" - galereta

 

 

Sposób przygotowania:

"Zimne nóżki" - galereta
Nóżkę jeśli jest taka potrzeba opalić nad palnikiem, oskrobać i dokładnie umyć tak samo golonki.Udka z kurczaka opłukać. Mięso wieprzowe włożyć do garnka, dodać obraną marchewkę i pietruszkę w całości, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty, zalać zimną wodą tak aby zakrywała mięso w całości, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu około 3-4 godziny, w trakcie gotowania wyjąć marchewkę tak aby się nie rozpadła a nadawała się do pokrojenia do galarety.Doprawić do smaku solą lub kucharkiem. Po 2 godzinach od gotowania golonek włożyć udka z kurczaka i całość gotować jeszcze minimum jedną godzinę.Gdy mięso zacznie się rozpadać zdjąć z ognia, wyjąć łyżką cedzakową na talerz, wywar przecedzić dodać przeciśnięty przez praskę czosnek doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Mięso obrać od kości pokroić drobno. Jajka ugotować na twardo pokroić w plasterki, czarne oliwki na połówki, ułożyć dekoracyjnie w naczyniach łącznie z odcedzonym z zalewy groszkiem,dodać pokrojone mięso i delikatnie zalać chłodną galaretą włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
"Zimne nóżki" - galereta
mięso zalewamy zimną wodą gotujemy z włoszczyzną
"Zimne nóżki" - galereta
w naczyniu dekoracyjnie rozkładamy pokrojone jajko i warzywa
"Zimne nóżki" - galereta
ostudzone mięso kroimy na drobne kawałki..
"Zimne nóżki" - galereta
wywar przecedzamy dodajemy czosnek i sól do smaku zalewamy galaretę