Sposób przygotowania:
"Zimne nóżki" - galereta
Nóżkę jeśli jest taka potrzeba opalić nad palnikiem, oskrobać i dokładnie umyć tak samo golonki.Udka z kurczaka opłukać. Mięso wieprzowe włożyć do garnka, dodać obraną marchewkę i pietruszkę w całości, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty, zalać zimną wodą tak aby zakrywała mięso w całości, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu około 3-4 godziny, w trakcie gotowania wyjąć marchewkę tak aby się nie rozpadła a nadawała się do pokrojenia do galarety.Doprawić do smaku solą lub kucharkiem. Po 2 godzinach od gotowania golonek włożyć udka z kurczaka i całość gotować jeszcze minimum jedną godzinę.Gdy mięso zacznie się rozpadać zdjąć z ognia, wyjąć łyżką cedzakową na talerz, wywar przecedzić dodać przeciśnięty przez praskę czosnek doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Mięso obrać od kości pokroić drobno. Jajka ugotować na twardo pokroić w plasterki, czarne oliwki na połówki, ułożyć dekoracyjnie w naczyniach łącznie z odcedzonym z zalewy groszkiem,dodać pokrojone mięso i delikatnie zalać chłodną galaretą włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Nina W.
Dinah
robaczek