Sposób przygotowania:
Domowe galaretki drobiowe
Udko obieramy ze skóry i wkładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, kostkę rosołową, liście laurowe, obraną marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy 750 ml wody i gotujemy godzinę. Powstały wywar musi być dość słony. Po ugotowaniu wyciągamy mięso i marchewkę, a wywar przecedzamy przez sitko. Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę i mieszamy dokłądnie. W międzyczasie gotujemy jajko na twardo, obieramy i kroimy na 4 części. Gdy mięso ostygnie, obieramy z kości i kroimy na drobne kawałki. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Do przygotowanych miseczek wkładamy na dno trochę mięsa, cząstkę jajka, marchewkę i pół łyżki groszku zielonego. Posypujemy zieloną pietruszką i zalewamy wywarem. Gdy wystygnie i stężeje gotowe. Przechowywać w lodówce ;-)