szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Domowe galaretki drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe galaretki drobiowe idealna zakąska na imprezkę ;-)

Domowe galaretki drobiowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe galaretki drobiowe

 

Sposób przygotowania:

Domowe galaretki drobiowe
Udko obieramy ze skóry i wkładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, kostkę rosołową, liście laurowe, obraną marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy 750 ml wody i gotujemy godzinę. Powstały wywar musi być dość słony. Po ugotowaniu wyciągamy mięso i marchewkę, a wywar przecedzamy przez sitko. Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę i mieszamy dokłądnie. W międzyczasie gotujemy jajko na twardo, obieramy i kroimy na 4 części. Gdy mięso ostygnie, obieramy z kości i kroimy na drobne kawałki. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Do przygotowanych miseczek wkładamy na dno trochę mięsa, cząstkę jajka, marchewkę i pół łyżki groszku zielonego. Posypujemy zieloną pietruszką i zalewamy wywarem. Gdy wystygnie i stężeje gotowe. Przechowywać w lodówce ;-)
Domowe galaretki drobiowe
Przygotowana marchewka, ziele angielskie, lisć laurowy, sól i pieprz.
Domowe galaretki drobiowe
Ugotowane udko obieramy z kości i drobno kroimy. Marchewkę w kostkę.
Domowe galaretki drobiowe
Mięso, marchewkę, jajko, groszek i pietruszkę wkłądamy do miseczek.
Domowe galaretki drobiowe
Galaretka drobiowa.