Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Grzanki z sałatką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grzanki na jeden kęs z sałatką z szynki, selera, kukurydzy i ananasa to znakomita propozycja na imprezową przystawkę.

Grzanki z sałatką

Składniki:

Grzanki z sałatką

 

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 150 g szynki konserwowej
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Grzanki z sałatką
Szynkę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i dodajemy odcedzoną kukurydzę, ananasa pokrojonego w kostkę i odcedzonego selera. Całość mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez i ponownie mieszamy.

Chleb tostowy podzielony na kromki kroimy na trójkąty (po 4 trójkąty z każdej kromki). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 minut- do momentu aż chleb zarumieni się ładnie z obu stron.

Upieczone grzanki układamy na talerzu i na każdą z nich nakładamy trochę sałatki. Dzięki temu będzie można zjeść sałatkę bez użycia sztućców, a zyskamy ciekawą przekąskę na jeden kęs.