Sposób przygotowania:
Galaretka z kurczaka z paprykową nutką
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połowy. Mięso myjemy, zalewamy wodą, stawiamy do gotowania. Por oczyszczamy, płuczemy razem z natką pietruszki i dodajemy do mięsa. Dodajemy też kostkę rosołową. Gotujemy do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy, studzimy i obieramy z kości i rozdrabniamy. Mięso wkładamy do rondla albo garnka, odlewamy potrzebną ilość rosołu i zalewamy mięso. Paprykę oczyszczamy, płuczemy, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym rosole wg przepisu na opakowaniu. Nie gotować[ chyba że pozwala na to przepis na żelatynie]. Przestudzamy i nalewamy do salaterek lub innych pojemników. Na spodzie salaterki kładziemy połówki jajek. Odstawiamy do stężenia.