migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1174]

Pieczarki w pomidorowej zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pieczarki w zlewie to pyszna przekąska, zakaska do alkoholu a także dodatek do kanapek. Robi się je tak samo jak rybkę tyle, że zalewa jest pomidorowa bo z dodatkiem keczupu i koncentratu pomidorowego.

Pieczarki w pomidorowej zalewie octowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarki w pomidorowej zalewie octowej

pieczarki

zalewa

  • 5 szklanek wody
  • 3/4 szklanki octu 10 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek keczupu łagodnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soli
  • 2-3 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziarenek angelskiego ziela

Sposób przygotowania:

Pieczarki w pomidorowej zalewie octowej
W garnku zagotować wszystkie składniki na zalewę oprócz cebuli. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać cebulę i gotować wszystko razem ok 3 minuty. Gotową zalewę wystudzić.

Pieczarki dokładnie oczyścić, odkroić ewentualne wystające ogonki aby lepiej się smażyło. Następnie pieczarki panierować w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone pieczarki osączyć na papierowym ręczniku i wystudzić.

Wystudzone usmażone pieczarki ułożyć w dużym słoju przekłądając je cebula z zalewy. Zalać pieczarki zimna zalewą. Słoik zakręcić i odostawić do lodówki na 1-2 doby, aby pieczarki się przegryzły.
Pieczarki w pomidorowej zalewie octowej
W garnku zagotować wszystkie składniki na zalewę oprócz cebuli. Cebulę obrać i pokroić w półplastry.
Pieczarki w pomidorowej zalewie octowej
Pieczarki dokładnie oczyścić, odkroić ewentualne wystające ogonki aby lepiej się smażyło.
Pieczarki w pomidorowej zalewie octowej
Usmażone pieczarki osączyć na papierowym ręczniku i wystudzić.
Pieczarki w pomidorowej zalewie octowej
Wystudzone usmażone pieczarki ułożyć w dużym słoju przekłądając je cebula z zalewy. Zalać pieczarki zimna zalewą. Słoik zakręcić i odostawić do lodówki na 1-2 doby aby pieczarki się przegryzły.