marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Galaretka jogurtowa z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Desery na zimno lub lody są najlepszym sposobem na orzeźwienie w letnie upały,np. sorbety. galaretki i lody właśnie. Zamiast dawać za dużo bakalii, tartej czekolady lub kakao, można zastąpić je musami owocowymi lub owocami w kawałkach lub z krzaka.

Galaretka jogurtowa z malinami

Składniki:

Galaretka jogurtowa z malinami

 

  • 1 pudełko malin świeżych,
  • 4 średnie lub duże kubki jogurtu naturalnego,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 5-6 płatków żelatyny,
  • pełna łyżka zimnej wody.

Sposób przygotowania:

Galaretka jogurtowa z malinami
Maliny przebrać, opłukać na sitku, czekając, aż obcieknie z nich woda. Jogurt wlać do szklanej miski z kubków lub buteleczek, dodać dwie lub trzy łyżki cukru pudru, płatki żelatyny namoczyć w łyżce zimnej wody, a jak spęcznieje dodać do naczynia z jogurtem naturalnym i wymieszać lub ubić trzepaczką.

Maliny nałożyć do czterech pucharków i zalać kolejno jogurtem oraz wstawić pucharki do lodówki na samą górę. Trzymać deser przez prawie godzinę do całkowtego stężenia. Potem wypukłą częścią łyżki popukać w powierzchnię galaretki, czy stężała. Jeśli tak, to wyjąć naczynia z deserami i podawać ześwieżymi listkami mięty lub melisy.

bez gotowania