SUPERPRZEPIS

Galaretka jogurtowo truskawkowa

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Galaretka jogurtowo truskawkowa Więcej zdjęć (3)

Galaretki do zrobienia dosłownie w pięć minut nie licząc czasu tężenia. Deser prosty, szybki i lekki. Z małą ilością cukru. Wykorzystałam kawałki czekolady którą zrobiłam sobie wcześniej do tortu i przechowywałam ją w lodówce.

Składniki:

Galaretka jogurtowo truskawkowa

 

 

 

  • 1 łyżeczka cukru pudru

 

 

  • dekoracje z czekolady

 

  • listki mięty

 

Sposób przygotowania:

Galaretka jogurtowo truskawkowa

ETAP 1:

Galaretka jogurtowo truskawkowa
Truskawki umyte obrane i zmiksowane blenderem

Truskawki myję, obieram i miksuje blenderem.

ETAP 2:

Galaretka jogurtowo truskawkowa
truskawki obrane i umyte włozone po jednej do foremek

Do silikonowych foremek wkładam po całej truskawce.

ETAP 3:

Galaretka jogurtowo truskawkowa
masa jogurtowa i masa truskawkowa zalana w foremkach

Żelatynę zalewam łyżką wody zimnej. Jak spęcznieje dolewam 4 łyżki wody gorącej, wstawiam do miseczki z wodą gorącą żeby dobrze się rozpuściła. Dolewam do truskawek. Od masy odlewam 1/4 ilości będzie potrzebna później. Pozostałą większą cześć łącze z jogurtem i cukrem pudrem. Truskawki w foremce zalewam masą jogurtową i na końcu masę truskawkową którą odlałam wcześniej. Galaretki wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień wstawiam na kilka sekund foremki do gorącej wody wtedy galaretki wyjdą bardzo łatwo.

ETAP 4:

Galaretka jogurtowo truskawkowa
śmietana kremówka ubita na sztywno bez cukru

Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno. Dekoruję babeczki czekoladą i miętą. Kilka truskawek miksuję blenderem i polewam nimi talerz i galaretki.


Tagi:

czekolada