AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Truskawkowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ciacho z masą jogurtowo - truskawkową.

Truskawkowiec Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Truskawkowiec

 

  • BISZKOPT :
  • 3 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

  • MASA TRUSKAWKOWA :
  • 1/2 kg truskawek ( świeżych lub mrożonych )
  • 1 serek waniliowy homogenizowany 400g
  • 1 jogurt naturalny 200g
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe.

 

  • NA WIERZCH :
  • ok. 1/2 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe.

Sposób przygotowania:

Truskawkowiec
BISZKOPT : Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Nadal ubijając, dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać olej oraz mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na blaszkę 24x36 cm wysmarowaną i posypaną tartą bułką. Piec w 170 stopniach przez ok. 25 minut. Zostawić do wystygnięcia. MASA TRUSKAWKOWA : Truskawki umyć, odszypułkować ( mrożone najpierw rozmrozić ), odsączyć, a następnie zmiksować. Do truskawek dodać serki, jogurt i cukier puder. Galaretki rozpuszczone w 300 ml wody i ostudzone dodać do masy, dokładnie zmiksować. Do masy truskawkowej można dodać z 1-2 łyżeczki żelatyny, żeby była bardziej zwarta- rozpuścić razem z galaretkami :) Masą truskawkową zalać biszkopt. Odstawić do lodówki, aż stężeje. Na wierzch wyłożyć truskawki pokrojone na połówki ( chyba, że są małe- to całe ). Zalać galaretkami rozpuszczonymi w ilości wody zmniejszonej o 1/3. Wstawić do lodówki. SMACZNEGO :)
Truskawkowiec
Masa truskawkowo- jogurtowa na biszkopcie zalana galaretką.

Tagi:

biszkopt