MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Galaretka malinowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna galaretka malinowa - smak lata zamknięty w słoiku

Galaretka malinowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka malinowa

 

  • 500 gram malin
  • 250 gram brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Galaretka malinowa
Maliny przebieramy, płuczemy, odsączamy na sicie i wrzucamy do garnka. Gotujemy na wolnym ogniu przez ookoło 5 minut od zagotowania - musząpuścić sok i zrobić się ciapkowate. Następnie przecieramy maliny przezz gęste sito, aby oddzielić pestki. Powstały przecier wlewamy na patelnię, dodajemy cukier i podgrzewamy,aż się zagotują a cukier się rozpuści. Odparowujemy galaretkę robiąc próbę tężenia na zimnym talerzyku. Gorący przecier wkładamy do wyparzonych słoików i nattychmiast zakręcamy. Odstawiamy na kilka godzin pod poduchy, aby dobrze się zapasteryzowały. Galaretką stężeje po kilku dniach, szybciej jeśli będzie stała w chłodnej spiżarce.
Galaretka malinowa
Maliny wrzucamy do garnka i rozgotowujemy
Galaretka malinowa
Rozgotowane maliny przecieramy przez gęste sito
Galaretka malinowa
Dosypujemy cukier i smażymy na szerokiej patelni
Galaretka malinowa
Robimy próbę tężenia na zimnym talerzyku