Sposób przygotowania:
Biszkopt z jabłkami i galaretką
Upiec biszkopt. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić, żółka utrzeć z cukrem. Następnie do utartych żółtek dodać wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
Blaszke o wymiarach 25x28 natłuścić i posypać tartą bułką. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec do zarumienienia ok 10-15 minut.
Masa jabłkowa Galaretkę jabłkowo-miętową rozpuścić w 450 ml wody. Obie galaretki agrestowe rozpuścić w 500 ml wody. Galaretki odstawić do wystudzenia. Jabłka obrać i zestrzeć na tarce o grubych oczkach, wyszło mi ok 1 kg masy.
Następnie starte jabłka przełożyć na głęboką patelnię i smażyć aż jabłka sie rozpadna i odparuja soki, do smaku można dodać nieco cukru jeśli jabłka są bardzo kwaśne. Jabłkowy mus wystudzić. Gdy mus wystygnie połaczyć go z tężejącymi galaretkami agrestowymi.
Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki aby masa zesztywniała. Następnie wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką jabłkowo-miętową.
Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały.
Blaszke o wymiarach 25x28 natłuścić i posypać tartą bułką. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec do zarumienienia ok 10-15 minut.
Masa jabłkowa Galaretkę jabłkowo-miętową rozpuścić w 450 ml wody. Obie galaretki agrestowe rozpuścić w 500 ml wody. Galaretki odstawić do wystudzenia. Jabłka obrać i zestrzeć na tarce o grubych oczkach, wyszło mi ok 1 kg masy.
Następnie starte jabłka przełożyć na głęboką patelnię i smażyć aż jabłka sie rozpadna i odparuja soki, do smaku można dodać nieco cukru jeśli jabłka są bardzo kwaśne. Jabłkowy mus wystudzić. Gdy mus wystygnie połaczyć go z tężejącymi galaretkami agrestowymi.
Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki aby masa zesztywniała. Następnie wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką jabłkowo-miętową.
Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały.