Sposób przygotowania:
Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie
BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem. Następnie do żółtek dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 C przez 35 minut. Ostygnięty biszkopt kroimy na dwa placki.
MASA GALARETKOWA: Każdą galaretkę przygotowujemy w 350 ml i rozlewamy do prostokątnych naczyń. Gdy stężeją wówczas kroimy je w kostkę. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i przekładamy do niej kostki galaretek. Delikatnie mieszamy.
MASA KAKAOWA: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kakao i jeszcze chwilę mieszamy.Na dolnej części biszkoptu rozsmarowujemy połowę masy kakaowej. Następnie wykładamy masę z galaretkami i przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskając. Rozsmarowujemy drugą część masy kakaowej. Ciasto wstawiamy do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odstawiamy, gdy zacznie lekko tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
MASA GALARETKOWA: Każdą galaretkę przygotowujemy w 350 ml i rozlewamy do prostokątnych naczyń. Gdy stężeją wówczas kroimy je w kostkę. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i przekładamy do niej kostki galaretek. Delikatnie mieszamy.
MASA KAKAOWA: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kakao i jeszcze chwilę mieszamy.Na dolnej części biszkoptu rozsmarowujemy połowę masy kakaowej. Następnie wykładamy masę z galaretkami i przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskając. Rozsmarowujemy drugą część masy kakaowej. Ciasto wstawiamy do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odstawiamy, gdy zacznie lekko tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.