aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Biszkopt przekładany delikatną bitą śmietaną z kawałkami kolorowych galaretek. Całość wykończona lśniącą czerwoną galaretką. Na stole bardzo ładnie się prezentuje.

Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie

BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MASA GALARETKOWA:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka pomarańczowa

MASA KAKAOWA:

DODATKOWO:

  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie
BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem. Następnie do żółtek dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 C przez 35 minut. Ostygnięty biszkopt kroimy na dwa placki.

MASA GALARETKOWA: Każdą galaretkę przygotowujemy w 350 ml i rozlewamy do prostokątnych naczyń. Gdy stężeją wówczas kroimy je w kostkę. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i przekładamy do niej kostki galaretek. Delikatnie mieszamy.

MASA KAKAOWA: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kakao i jeszcze chwilę mieszamy.Na dolnej części biszkoptu rozsmarowujemy połowę masy kakaowej. Następnie wykładamy masę z galaretkami i przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskając. Rozsmarowujemy drugą część masy kakaowej. Ciasto wstawiamy do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odstawiamy, gdy zacznie lekko tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. 
Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie
Śmietany ubijamy w dwóch miskach z cukrem pudrem. do jednej dodajemy kakao.
Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie
dolny biszkopt smarujemy połową masy kakaowej.
Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie
Następnie wykładamy śmietanę z kawałkami galaretek.
Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie
Przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskając.
Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie
Wykładamy pozostałą masę kakaową. Na koniec wylewamy galaretkę.