blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Galaretka morelowo cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Galaretka morelowo cytrynowa

Składniki:

Galaretka morelowo cytrynowa

 

  • 1 puszka moreli
  • 1 pojemnik śmietany kremówki
  • 100 ml soku cytrynowego
  • 3 łyżki cukru (5 dag)_
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny ew. czekolada i melisa

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretka morelowo cytrynowa
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Morele osączyć na sitko, sok pozostawić. Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie. Sok cytrynowy i morelo wy uzupełnić szklanką wody. Dodać cukier, podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż do rozpuszczenia . Żelatynę rozprowadzić w ciepłym soku, nie przerywając mieszania. Odstawić do ostygnięcia na 15 minut Morele pokroić w cząstki, odłożyć kilka do dekoracji resztę poukładać w czterech pucharkach. Polać przestudzoną galaretką, wstawić do lodówki na 3-4 godziny do zastygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Przełożyć do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki. Z reszty moreli wyciąć kwiatki. Gotową galaretkę udekorować morelami, kleksami bitej śmietany, i ewentualnie czekoladą i listkami melisy cytrynowej.

Tagi:

czekolada