jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Galaretka ozorkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jest bardzo smaczna. Łatwa w wykonaniu. Szybko znika

Galaretka ozorkowa

Składniki:

Galaretka ozorkowa

 

  • 4-5 ozorów średniej wielkości (wołowych lub wieprzowych)
  • mieszanka warzywna pokrojona w paski (mrożona)
  • opakowanie żelatyny spożywczej (na 2,5 l płynu)
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Galaretka ozorkowa
Ozory opłucz, obgotuj (ok. 20min). Oczyść z chropowatej skórki , włóż do gorącego wywaru z kostki rosołowej tak, by były przykryte, gotuj 2,5 godz. Kiedy będą już prawie miękkie, wrzuć mieszankę warzywną, przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Wyjmij ozory, do ciepłego wywaru wrzuć żelatynę i mieszaj, aż sie rozpuści. Przestudzone ozory pokrój w poprzek w plastry o szerokości 5cm. Ułóż na głębokim półmisku ciasno obok siebie tak, by zakryły dno półmiska. Łyżką cedzakową wyjmij z wywaru warzywa i ułóż je na ozorach. Ostrożnie zalej mięso i warzywa wywarem z żelatyną. Galaretkę odstaw w zimne miejsce żeby stężała.