Sposób przygotowania:
Galaretka ozorkowa
Ozory opłucz, obgotuj (ok. 20min). Oczyść z chropowatej skórki , włóż do gorącego wywaru z kostki rosołowej tak, by były przykryte, gotuj 2,5 godz. Kiedy będą już prawie miękkie, wrzuć mieszankę warzywną, przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Wyjmij ozory, do ciepłego wywaru wrzuć żelatynę i mieszaj, aż sie rozpuści. Przestudzone ozory pokrój w poprzek w plastry o szerokości 5cm. Ułóż na głębokim półmisku ciasno obok siebie tak, by zakryły dno półmiska. Łyżką cedzakową wyjmij z wywaru warzywa i ułóż je na ozorach. Ostrożnie zalej mięso i warzywa wywarem z żelatyną. Galaretkę odstaw w zimne miejsce żeby stężała.