lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Galaretka porzeczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Swoja galaretka taka domowa wykonana w zaciszu domowym jest najlepsza . Nie tylko smak , konsystencja ale jakość się liczy .

Galaretka porzeczkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka porzeczkowa

 

Sposób przygotowania:

Galaretka porzeczkowa
Umyte porzeczki wsypujemy do garnka. Pod przykryciem trzymamy koło godziny. Owoce popękają puszczą sok. Zostawiamy do przestygnięcia. Do drugiego garnka wkładamy sitko i przekładamy porzeczki z sokiem. Przecieramy łyżką , to co zostanie możemy wykorzystać do zrobienia kompotu. Przecedzony sok wkładamy do garnka . Gotujemy zbieramy szum. Dodajemy tyle cukru ile mamy odcedzonego soku . Mi wyszło 1.5 litra więc tyle dodałam cukru. Przełożyłam do słoiczków i zagotowałam je 10 minut od zagotowania wody.
Galaretka porzeczkowa
Umyte porzeczki wsypujemy do garnka. Pod przykryciem trzymamy koło godziny. Owoce popękają puszczą sok. Zostawiamy do przestygnięcia.
Galaretka porzeczkowa
Do drugiego garnka wkładamy sitko i przekładamy porzeczki z sokiem. Przecieramy łyżką , to co zostanie możemy wykorzystać do zrobienia kompotu.
Galaretka porzeczkowa
Przecedzony sok wkładamy do garnka . Gotujemy zbieramy szum. Dodajemy tyle cukru ile mamy odcedzonego soku . Mi wyszło 1.5 litra więc tyle dodałam cukru.
Galaretka porzeczkowa
Przełożyłam do słoiczków i zagotowałam je 10 minut od zagotowania wody.