misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Markizy z galaretką porzeczkową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rozpływajace się w ustach ciastka orzechowe z galaretką porzeczkową

Markizy z galaretką porzeczkową

Składniki:

Markizy z galaretką porzeczkową

 

  • 375 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 1 białko
  • 125 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich

 

  • PONADTO:
  • Cukier puder do posypania
  • 1 słoik galaretki z czerwonych porzeczek

 

Sposób przygotowania:

Markizy z galaretką porzeczkową

Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru waniliowego, masła, białka i orzechów zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii, wykrawać ciastka w formie krążków, kwiatków. W połowie ciastek wykroić też środki. Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni.


Markizy z dziurką posypać cukrem pudrem. Całe posmarować galaretką i nałożyć  z dziurką obsypane cukrem.


SMACZNEGO!



UWAGA!

Galaretkę porzeczkową można zastąpić czerwonym, kwaskowym dżemem.