SUPERPRZEPIS

Galaretki porzeczkowe

  • 2
  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Galaretki porzeczkowe

Domowe galaretki z czerwonych porzeczek, obsypane cukrem prosty i szybki sposób na domowe cukierki.

Składniki:

Galaretki porzeczkowe

 

Sposób przygotowania:

Galaretki porzeczkowe
Porzeczki oddzielić od łodyżek na pojedyncze jagody, umyte owoce dokładnie osusz i rozgnieć. Owocową pulpę niewielkimi porcjami przekładaj do sita i dokładnie przecieraj tak aby na sicie zostały same pestki. Żelatynę namocz w wodzie, przecier porzeczkowy przelej do rondelka i w ras z cukrem zagotuj, do gorącego przecieru dodaj żelatynę. Ostudzoną masę przelej do płaskiego pojemnika i odstaw na 4 godz do lodówki, stężałą masę pokrój w kostkę i obtocz w cukrze, przechowuj w zamkniętym słoiczku.