jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Galaretka śmietankowo- cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

galaretka śmietankowo- cytrynowa wyśmienity deser dla każdego

Galaretka śmietankowo- cytrynowa

Składniki:

Galaretka śmietankowo- cytrynowa

 

  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • otarta skórka i sok z 2 cytryn
  • 5 dag białego wytrawnego wina
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Galaretka śmietankowo- cytrynowa
Dobrze wymyte cytryny otrzeć ze skórki i wycisnąć sok, żelatynę rozpuścić w ciepłym winie, połączyć ze skórką i sokiem z cytryny.

Oziębioną śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodawać cukier, chwilke ubijać, dodać wino i sztywną pianę z białek. 

Połączyć z sokiem i rozpuszczoną w winie żelatyną.

Nałożyć do szklanych pucharków, których brzegi natrzeć uprzednio sokiem z cytryny i zanuczyć w cukrze krysztale.

Podawać bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.