2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1475]

Galaretka z czerwonej porzeczki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Tą galaretką zakończyłam swój tegoroczny sezon porzeczkowy,sprawdza się doskonale zimą gdy brak jest świeżych owoców a świeża bułeczka z masełkiem i galaretką smakuje doskonale!

Galaretka z czerwonej porzeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Galaretka z czerwonej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z czerwonej porzeczki
Porzeczkę przebieramy z liści i łodyżek,myjemy osączamy na durszlaku wsypujemy do garnka z grubym dnem,wsypujemy cukier ,mieszamy i gotujemy przez około 2 godzin na najmniejszej mocy palnika bez pokrywki aż galaretka nabierze konsystencji kisielu, dodając sok z cytryny -porzeczki zawierają w sobie dużo pektyn nie ma potrzeby stosowania żadnych żelfiksów i ulepszaczy. Można w trakcie gotowania zmiksować owoce blenderem jeśli ktoś chce otrzymać gładki mus owocowy.Gotową galaretkę przelewamy do wyparzonych suchych słoiczków zakręcamy odwracamy do góry dnem i okręcamy w koc.Na drugi dzień wynosimy do spiżarki. 
Galaretka z czerwonej porzeczki
porzeczkę zasypujemy cukrem gotujemy na wolnym ogniu
Galaretka z czerwonej porzeczki
gotujemy i mieszamy aż galaretka będzie miała konsystencję kisielu
Galaretka z czerwonej porzeczki
gotową wlewamy do suchych słoiczków zakręcamy