Sposób przygotowania:
Galaretka z czerwonych porzeczek.Porzeczki umyć i oczyścić z liści, wsypać do szerokiego rondla i rozgnieść tłuczkiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty mieszając. Przetrzeć przez gęste sitko. Zwarzyć ilość musu powinno go być ok. 1 kg. Mus doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 8 minut ciągle mieszając, po tym czasie dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 7 minut mieszając. Gorącą galaretkę wlewamy do słoików typu twist-off, zakręcamy słoiki i przewracamy do góry nogami na 5-10 minut. Po całkowitym ostygnięciu przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
SMACZNEGO!
UWAGA:
Ponieważ miałam 800 g musu dodałam 640 g cukru, galaretka dobrze zastygła.
Z tego przepisu można przygotować galaretkę z białych porzeczek lub mieszanych czerwonych i białych.
przejs
Narobiłaś mi smaka :)
kasia.malina