reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Galaretka z granatów do pasztetów i mięs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepis powstał przypadkiem, bo choć lubię granaty to pesteczki troszkę mi przeszkadzają, a że boję się wcisnąć je do sokowirówki to postanowiłam trochę poeksperymentować.

Galaretka z granatów do pasztetów i mięs

Składniki:

Galaretka z granatów do pasztetów i mięs

 

  • 1 duży granat

 

  • 1/2 szklanki wody

 

  • odrobina chili

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z granatów do pasztetów i mięs

przygotowanie

Galaretka z granatów do pasztetów i mięs
pesteczki przecieramy dokładnie przez sito

Odcinamy tzw koronę, skórkę nacinamy na krzyż i wywijamy,obieramy pesteczki i to dość dokładnie. Pestki zalewamy wodą i gotujemy- wystarczy 5 minut. Całość przelewamy na sitko i przecieramy bardzo dokładnie.

żelatyna

Galaretka z granatów do pasztetów i mięs
żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia

Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej przegotowanej wody, odstawiamy do napęcznienia, a potem podgrzewamy do rozpuszczenia - mieszamy, żeby nam się nie przypaliła

Do wywaru dodajemy chili i rozpuszczoną żelatynę.
Galaretkę przelewamy do pojemnika lub słoiczka i zostawiamy do zastygnięcia

Potem to już tylko zajadamy.