Sposób przygotowania:
Pasztet z winogronami i winną galaretką
Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i mielimy w maszynce do mielenia mięsa 3 razy. Do mięsa dodajemy śmietanę, jajka, białe wino, dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na blachę wlewamy trochę wodę, wkładamy foremkę z pasztetem i pieczemy przez półtorej godziny w 160 stopniach. (Jeżeli woda z blachy wyparuje to dolewamy) Po upieczeniu pasztet studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 8 łyżkach gorącej wody, dodajemy czerwone wino i mieszamy. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na pasztet. Odstawiamy do stężenia. Winogrona kroimy na pół i układamy na galaretce winnej. Smacznego :)
alaaa
zewa
Cukiereczek13
edytaha
Netka
AgusiaGda
Chciałabym zrobić taki pasztet :) Jakie powinno być to białe wino? Wytrawne? Półwytrawne? Zdjęcie super zachęcające ;) (jestem wzrokowcem i to dla mnie ważne)
Cukiereczek13
Ja użyłam wina wytrawnego białego ;) ale półwytrawne również może być ;)
AgusiaGda
Dziękuję bardzo za odpowiedź :)))