Sposób przygotowania:
Pikantna galaretka
Umyte i osuszone jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wrzucić jabłka do rondla, dodać posiekane zioła (łyżkę szałwi zostawić), wlać 4 szklanki przegotowanej wody i ocet winny, zagotować, po czym przykryć i trzy mać na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka się rozgotują.
Rozgotowane jabłka wlać do płóciennego worka, worek powiesić nad rondlem i zostawić na noc, aby sok ścieki. Na każdą szklankę soku dać szklankę cukru i, mieszając, gotować około 30 mm, odszumować.
Pod koniec gotowania wrzucić pozostałą szałwię, wymieszać z pasztetem. Gorącą galaretkę rozlać do małych słoiczków, szczelnie zamknąć, pasteryzować pod kocem.
Rozgotowane jabłka wlać do płóciennego worka, worek powiesić nad rondlem i zostawić na noc, aby sok ścieki. Na każdą szklankę soku dać szklankę cukru i, mieszając, gotować około 30 mm, odszumować.
Pod koniec gotowania wrzucić pozostałą szałwię, wymieszać z pasztetem. Gorącą galaretkę rozlać do małych słoiczków, szczelnie zamknąć, pasteryzować pod kocem.