kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Pikantna galaretka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Umyte i osuszone jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wrzucić

Pikantna galaretka

Składniki:

Pikantna galaretka

 

  • 1,5 kg winnych jabłek
  • szklanka octu winnego
  • 3 łyżki posiekanych listków szałwi
  • po łyżce posiekanych zielonych listków bazylii i mięty
  • cukier
  • pasztet DROP

Sposób przygotowania:

Pikantna galaretka
Umyte i osuszone jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wrzucić jabłka do rondla, dodać posiekane zioła (łyżkę szałwi zostawić), wlać 4 szklanki przegotowanej wody i ocet winny, zagotować, po czym przykryć i trzy mać na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka się rozgotują.



Rozgotowane jabłka wlać do płóciennego worka, worek powiesić nad rondlem i zostawić na noc, aby sok ścieki. Na każdą szklankę soku dać szklankę cukru i, mieszając, gotować około 30 mm, odszumować.



Pod koniec gotowania wrzucić pozostałą szałwię, wymieszać z pasztetem. Gorącą galaretkę rozlać do małych słoiczków, szczelnie zamknąć, pasteryzować pod kocem.