Sposób przygotowania:
Pasztet wieprzowy w galarecie.
Miesa umyc i pokroic na mniejsze kawalki. Warzywa obrac, oplukac. Cebule pokroic w duza kostke lub w plastry .Mieso z lopatki i warzywa razem z czosnkiem / oprocz cebuli /zalac woda , dodac listki , ziela angielskie , posolic i wstawic do gotowania. Boczek podsmazyc i przelozyc do gotujacej sie lopatki. Na tluszczu z boczku podsmazyc watrobke z cebula, przykryc i dusic na malym ogniu ok 10 min. Odstawic do ostudzenia. Po ok godzinie wyjac mieso a pozostaly wywar przecedzic. Jesli ktos lubi - marchewke i selera mozna wykorzystac do pasztetu . Kiedy mieso i wywar przestygna namoczyc w wywarze bulki. Mieso , namoczone bulki , watrobke z cebula przekrecic 2 razy przez maszynke. Wysmarowac foremke tluszczem / ja uzylam smalcu / i wysypac tarta bulka. Do masy dodac jajka , dokladnie wymieszac i doprawic do smaku sola , pieprzem i galka . Mozna dodac czosnku w granulacie lub soli czosnkowej. Obrac jablko , wykroic srodek z pestkami i pokroic plastry ok 1 cm. Mase przelozyc do foremki , wyrownac i na wierzch ulozyc plastry jablka. Pasztet wstawic do piekarnika nagrzanego do 180° przykryc kawalkiem folii aluminiowej i piec 45 min. Po tym czasie zdjac folie i piec dalej nastepne 30 min. Upieczony pasztet przestudzic i wyjac z foremki . Namoczyc zelatyne w zimnej wodzie . Zagotowac bulion , dodac sok jablkowy i dosyc ostro doprawic do smaku pieprzem / mozna dodac lyzeczke cukru /.Odstawic z ognia i lekko przestudzic . Dodac odcisnieta zelatyne i wymieszac.Odstawic do ostudzenia. Forme po pasztecie lekko zwilzyc woda i wylozyc folia spozywcza tak zeby po bokach wychodzilo sporo folii / bedzie pozniej latwiej wyjac pasztet z zastygnieta galaretka /. Na folie ulozyc pasztet i zalac tezejaca galareta. Calosc wstawic do lodowki do calkowitego stezenia . Oczywiscie mozna zrobic prosciej i upieczony pasztet pokroic w plastry , ulozyc na polmisku i zalac galaretka :)
luna
misia53
iwi69
jovi
5:)
msewka
Sarenka
Sarenka