Sposób przygotowania:
Galaretka z kwiatów bzu czarnego
W pogodny suchy dzień należy zebrać baldachy kwiatu bzu czarnego. Obcinamy większe gałązki z kwiatostanów. Do słoika przekładamy oczyszczone kwiaty bzu czarnego wlewamy sok z ½ cytryny i sok jabłkowy, słoik zamykamy. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 2 dni. Kilka razy w ciagu dnia wstrząsamy słoikiem. Odsączmy i przecedzamy. Do szerokiego naczynia wlewamy powstały sok i dodajemy sok z 1 cytryny, wsypujemy żelfix; dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy cukier, ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty na małym ogniu. Gorącą galaretkę przelewamy do słoików typu twist-off, zakręcamy i odwracamy wieczkiem do dołu. Po 15 minutach odstawiamy normalnie słoiki z galaretą. Zimne słoiki przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu. SMACZNEGO!
Tit
doowa
grazka