monia2005

monia2005

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 328]

Galaretka z papryczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam ,ja robię jeszcze kilka słoiczków z większą ilością wody wtedy jest rzadsze i mam na zimę pyszną marynatę do mięs.

Galaretka z papryczek

Składniki:

Galaretka z papryczek

 

  • pół kilograma małych ostrych papryczek
  • pół kilograma czerwonej papryki słodkiej
  • szklanka wody
  • pół kilograma cukru żelującego

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z papryczek
Papryczki myjemy ,przecinamy na połowę i usuwamy pesteczki jeżeli ktoś lubi bardzo ostre może je zostawić . Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka . Z czerwoną papryką postępujemy tak samo i wrzucamy do naszych papryczek ,zalewamy szklanką wody przykrywamy i wstawiamy gotujemy około godzinki co jakiś czas mieszając ,studzimy i traktujemy blenderem aż wszystko będzie gładkie ,wlewamy z powrotem do garnka dodajemy cukier i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania ,gotujemy około 3 minuty i przelewamy do słoiczków zakręcamy i mamy gotowy dżem. Ja robię kilka porcji do niektórych wlewam więcej wody i jest wtedy rzadszy i mam pyszną marynatę na zimę do mięska.