reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Grzybowy kociołek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grzybowy kociołek, bo właściwie jest to danie jednogarnkowe, ale jak by się kto uparł, to można i przygotować nad ogniskiem:)

Grzybowy kociołek

Składniki:

Grzybowy kociołek

 

  • 500 g grzybów leśnych
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 500 ml koncentratu bulionu drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 350 g schabu
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki wody z kiszonych ogórków
  • liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka ziół "Ojca Grzegorza"
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka maki ( można ominąć)
  • 0,5 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Grzybowy kociołek

przygotowanie

Grzybowy Kociołek
grzyby kroimy w grubsze plastry, ale mozna też w kostkę

Małe ziemniaczki, kroimy w ćwiartki, większe w dużą kostkę.

Schab kroimy w paski lub kostkę

Marchew kroimy w plasterki

Cebulę kroimy w kosteczkę, oczyszczone grzybu w grubsze plastry lub dużą kostkę.

W garnku podgrzewamy olej z masłem, przesmażamy cebulę z grzybami- gdy odparuje woda i cebula będzie szklista, przekładamy wszystko na talerz.

przygotowanie

Grzybowy Kociołek
najlepsze są małe ziemniaczki, wystarczy pokroić je na ćwiartki

Na pozostałym tłuszczu podsmażamy mięso.

Do mięsa dodajemy ziemniaki i marchewkę- chwilę smażymy razem.

Teraz do garnka wlewamy bulion, wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy 10 minut.

duszenie

Grzybowy Kociołek
do potrawy można dodać też pokrojony lubczyk

Po tym czasie dodajemy grzyby z cebulą i razem dusimy 5-7 minut, do miękkości mięsa.

Na koniec wlewamy wodę z ogórków i doprawiamy ziołami.

Można zagęścić potrawę mąką rozpuszczoną w 0,5 szklance wody.

Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Podajemy z pieczywem lub bez


Tagi:

danie grzyby