Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna i sycąca zapiekanka z ziemniaków, mięsa i kapusty. W sam raz na jesienny obiad, kiedy dnie są coraz chłodniejsze, a mamy do wykarmienia dużą i głodną rodzinę.

Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem

ETAP 1:

Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem
Ziemniaki pokroić w plasterki i razem z przyprawami usmażyć.

Ziemniaki pokroić w półplasterki i wrzucić na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Smażyć doprawiając solą i przyprawą do ziemniaków. Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania i wyrównać.

ETAP 2:

Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem
Cebulę zeszklić na patelni razem z liściem laurowym i zielem.

Mięso lekko obsmażyć na patelni dodając rozgnieciony czosnek i przyprawy - sól, pieprz czarny, przyprawę do mielonego. Wyłożyć na podsmażone ziemniaki.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni razem z liściem laurowym i zielem angielskim.

ETAP 3:

Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem
Kapustę poszatkować i dusić na patelni, aż zmięknie.

Dodać poszatkowaną kapustę i chwilę obsmażyć, aż straci na objętości. Wlać kremówkę i dusić z majerankiem, aż zmięknie. Przyprawić do smaku i przełożyć do formy. Na wierzch zetrzeć ser żółty, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez około 50 min, a pod koniec można ściągnąć pokrywę, żeby ser się przypiekł.

Smacznego