Sposób przygotowania:
Galaretka z pomarańczy z sosem
Namoczyć żelatynę. Zagotować sok cytrynowy z 8 dag cukru, dodać 100 ml soku z pomarańczy, rozpuścić w płynie żelatynę, wlać resztę soku. Przecedzić. 2 pomarańcze obrać, wyjąć pestki, drobno pokroić. Galaretkę lekko ostudzić, część wlać do formy (na wysokość 1 cm). Cząstki owoców ułożyć na wierzchu, zalać pozostałą galaretką. Wstawić do lodówki na 3 godz. Przygotować sos. Wymieszać jogurt ze śmietaną i połową cukru. Połączyć sok z cytryny z sokiem z pomarańczy oraz resztą cukru pudru. Przed podaniem galaretkę wyłożyć na talerz, polać sosem jogurtowym oraz sokiem pomarańczowo-cytry-nowym. Udekorować cząstkami limetki lub cytryny.