Sposób przygotowania:
Galaretka ze skrzydełek
Do garnka wlać wodę. Skrzydełka dokładnie umyć, usunąć ewentualne piórka i włożyć je do garnka z wodą. Warzywa obrać, umyć i także włożyć do garnka z wodą. Włączyć ogień i wszystko zagotować. Zmniejszyć ogień na bardzo maleńki, ma tylko pykać tak jakbyśmy gotowali rosół. Po około 15 minutach dodać sól i pieprz i gotować do miękkości warzyw i skrzydełek. Po ugotowaniu skrzydełka i marchew wyjąć z garnka i przestudzić. Do drugiego garnka prze gęste sito przelać 1 litr wywaru ( resztę można użyć do ugotowania np. zupy pomidorowej ). Dodać żelatynę ( jeśli mamy taką aby gotować to przyrządzić ją zgodnie z przepisem ) i dokładnie wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. W miarę potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Ze schłodzonych skrzydełek zdjąć mięso ale bez skórek i chrząstek i wrzucić kawałki mięsa do miski. Marchewki pokroić w kostkę a groszek odsączyć z zalewy i oba składniki dodać do mięsa apotem wymieszać. Mięso z warzywami nakładać do szklanek lub miseczek i wlać przygotowany żelatynowy wywar. Schłodzone płynne galaretki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
zbysiowa
Zjadła bym galaretę, chyba muszę znowu zrobić;)
zewa
Madziu kochana wychodzę. Właśnie dziś byliśmy nad morzem. Piękne widoki i nie było za bardzo zimno.
zbysiowa
Jak ja Ci zazdroszczę tego morza...:)
zewa
:)
2milutka
i ja tez :) w swoim życiu byłam tylko 3 razy:(
gusia1000