eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1348]

Galaretki Eli z jajeczkami przepiórczymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Wielkanocne galaretki z szynką, jajeczkami przepiórczymi, groszkiem konserwowym i ugotowaną marchewką z rosołu.

Galaretki Eli z jajeczkami przepiórczymi

Składniki:

Galaretki Eli z jajeczkami przepiórczymi

jajka

  • 16 jajeczek przepiórczych

pozostałe składniki

  • 40 dkg szynki konserwowej
  • 2 puszki groszku konserwowego
  • 6 marchewek ugotowanych w rosole

dodatki

  • 2 litry wywaru mięsnego
  • 50 g żelatyny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku
  • 16 kubeczków plastikowych

Sposób przygotowania:

Galaretki Eli z jajeczkami przepiórczymi

gotowanie jajeczek

Galaretki Eli z jajeczkami przepiórczymi
Jejeczka ugotować,zalać zimną wodą,obrać ze skorupek i przekroić na połówki.

Jajeczka przepiórcze włożyć do zimnej i osolonej wody. Po zagotowaniu wody,gotować jajeczka około 3 minuty. Ugotowane jajeczka odcedzić,zalać zimną wodą i obrać ze skorupek. Jajeczka przekroić na połówki.

przygotowanie

Galaretki Eli z jajeczkami przepiórczymi
Na dno plastikowych kubeczków wyłożyć po dwie połówki jajeczek.

Przygotować plastikowe kubeczki (mogą być po musztardzie z przykrywkami). Do każdego kubeczka na dno położyć po dwie połówki jajeczek,przekrojoną stroną do dołu.

przygotowanie cd

Galaretki Eli z jajeczkami przepiórczymi
Przepłukany zimną wodą i odsączony groszek wyłożyć na jajeczka.

Groszek konserwowy wyłożyć na durszlak, przepłukać zimną wodą i odsączyć. Odsączony groszek wyłożyć na jajka.

przygotowanie cd

Galaretki Eli z jajeczkami przepiórczymi
Na groszek wyłożyć pokrojoną szynkę i marchewkę.

Szynkę pokroić w małą kostkę i wyłożyć na groszek. Marchewki też pokroić w małą kostkę i wyłożyć na szynkę.

wywar

Około 1/2 litra wywaru mięsnego podgrzać,dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści i wlać do reszty wywaru. Przyprawić wywar solą,pieprzem i maggi do smaku. Wywar wlać do kubeczków z pozostałymi składnikami. Kubeczki przykryć pokrywkami i włożyć do lodówki, żeby galaretki stężały. Smacznego!