Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Rożki z szynki w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Rożki z wędzonej szynki nadziane serkiem czosnkowym z cebulą, ogórkiem konserwowym, żółtym serem, bazylią i majonezem w galarecie na bazie domowego rosołu z kurczaka.

Rożki z szynki w galarecie

Składniki:

Rożki z szynki w galarecie

 

  • 14 plasterków wędzonej szynki
  • 200 g serka śmietankowego z czosnkiem
  • 1/2 cebuli
  • 2 ogórki konserwowe
  • 10 dkg żółtego sera
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka rosołu drobiowego

Sposób przygotowania:

Rożki z szynki w galarecie

Etap 1

Rożki z szynki w galarecie
Wszystkie składniki nadzienia przełożone do miseczki.

Serek przełożyć do miseczki. Dodać do niego starty na tarce o dużych oczkach ser, pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki, posiekaną bazylię, majonez, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.

Etap 2

Rożki z szynki w galarecie
Trochę przygotowanego nadzienia ułożone na plasterku szynki.

Po trochu przygotowanego nadzienia kłaść na każdy plasterek szynki.

Etap 3

Rożki z szynki w galarecie
Nadziane rożki z szynki ułożone na talerzu.

Zwijać je w rożki i układać na talerzu (można go najpierw wyłożyć liśćmi sałaty).

Etap 4

Rożki z szynki w galarecie
Żelatyna namoczona a następnie rozpuszczona w rosole.

Żelatynę namoczyć w zimnym rosole, następnie rozpuścić całość podgrzewając. Ostudzić.

Etap 5

Rożki z szynki w galarecie

Jak zacznie tężeć, zalać rożki z szynki. (Można przed zalaniem dowolnie udekorować, np, marchewką gotowaną i natką pietruszki.) Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.


Tagi:

przystawki