Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Marynowane jajka z pastą boczkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Tak przygotowane nadziewane jajka są nie tylko bardzo smaczne, ale też fajnie prezentują się na wielkanocnym stole:)

Marynowane jajka z pastą boczkową

Składniki:

Marynowane jajka z pastą boczkową

 

  • 8 jajek
  • 300 ml koncentratu barszczu
  • 1/2 dużej cebuli
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 3 łyżki majonezu
  • szczypiorek - wg uznania

Sposób przygotowania:

Marynowane jajka z pastą boczkową

Etap 1

Marynowane jajka z pastą boczkową
Ugotowane ostudzone i obrane ze skorupek jajka.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.

Etap 2

Marynowane jajka z pastą boczkową
Ugotowane na twardo jajka zalane koncentratem barszczu.

Ugotowane jajka przełożyć od garnka (miski lub innego pojemnika), zalać koncentratem barszczu, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 40 godzin.

Etap 3

Marynowane jajka z pastą boczkową
Zamarynowane jajka przekrojone i pozbawione żółtek.

Po tym czasie jajka odsączyć, przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć żółtka.

Etap 4

Marynowane jajka z pastą boczkową
Pokrojona w piórka cebula usmażona na oleju.

Cebulę pokroić w piórka, usmażyć na oleju, doprawić solą, ostudzić.

Etap 5

Marynowane jajka z pastą boczkową

Żółtka przełożyć do miski. Dodać do nich cebulę, boczek, majonez, trochę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem.

Etap 6

Marynowane jajka z pastą boczkową

Pastę nałożyć za pomocą szprycy do ozdabiania tortów do białek w miejsca po żółtkach. Na wierzchu rozsypać posiekany szczypiorek.