Sposób przygotowania:
Galaretki drobiowe Wielkanocne
Umyte mięso i obrane umyte warzywa zalać wodą . Cebulę zrumienić w piekarniku lub na patelni dołożyć do garnka razem z przyprawami .Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 1,5 godziny . Odszumować . Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić wywar . Doprawić do smaku .
Ugotować na twardo jajka - ostudzić - obrać i pokroić w plasterki . Pokroić w plasterki 1 marchewkę .Odcedzić groszek.
Mięso z udek i kawałki chudego mięsa wołowego obrać od kości , z chrząstek i skór . Drobno rozetrzeć .
Namoczyć w 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody żelatynę .
W foremce ( ja użyłam takiej do babki z ,, kominkiem" ) na dno wsypać porcje groszku , marchewki , mięso -znów resztę groszku i marchewki .
Podgrzać wywar .Rozpuścić w nim namoczoną żelatynę ( nie gotować ) . Zalać mięso. Zostawić by ostygło. Wstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin .
Wyjąć przewracając delikatnie foremkę . Udekorować świątecznie .
* Resztę wołowiny , kurę , warzywa z rosołu obrane mrożę i używam po Świętach na pierogi , krokiety , pasztet , zapiekanki , a czyste mięso z udek kurczaka właśnie do galarety ( nie pierś a udka bo są z galarecie smaczniejsze )
** Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .
*** można dodać do galarety roztarty dobrze ząbek czosnku - ja ze względu na wymogi diety nie mogę tego zrobić
Ugotować na twardo jajka - ostudzić - obrać i pokroić w plasterki . Pokroić w plasterki 1 marchewkę .Odcedzić groszek.
Mięso z udek i kawałki chudego mięsa wołowego obrać od kości , z chrząstek i skór . Drobno rozetrzeć .
Namoczyć w 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody żelatynę .
W foremce ( ja użyłam takiej do babki z ,, kominkiem" ) na dno wsypać porcje groszku , marchewki , mięso -znów resztę groszku i marchewki .
Podgrzać wywar .Rozpuścić w nim namoczoną żelatynę ( nie gotować ) . Zalać mięso. Zostawić by ostygło. Wstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin .
Wyjąć przewracając delikatnie foremkę . Udekorować świątecznie .
* Resztę wołowiny , kurę , warzywa z rosołu obrane mrożę i używam po Świętach na pierogi , krokiety , pasztet , zapiekanki , a czyste mięso z udek kurczaka właśnie do galarety ( nie pierś a udka bo są z galarecie smaczniejsze )
** Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .
*** można dodać do galarety roztarty dobrze ząbek czosnku - ja ze względu na wymogi diety nie mogę tego zrobić
msewka