SUPERPRZEPIS

Galaretki drobiowe Wielkanocne

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Galaretki drobiowe Wielkanocne Więcej zdjęć (5)

Staram się zawsze robić na Święta galaretki . Od dawna są to galaretki drobiowe .

Składniki:

Galaretki drobiowe Wielkanocne

 

  • 1/8 kury
  • 30 dag wołowiny rosołowej
  • 2 udka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 pora
  • 1 duża cebula
  • 1 grzybek suszony
  • 2 liście laurowe
  • 1 goździk
  • 3 ziela angielskie
  • szczypta soli
  • maggi w płynie
  • 2 jajka
  • 1/3 puszki groszku konserwowego
  • 2 litry wody
  • 10 płaskich łyżeczek żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Galaretki drobiowe Wielkanocne
Umyte mięso i obrane umyte warzywa zalać wodą . Cebulę zrumienić w piekarniku lub na patelni dołożyć do garnka razem z przyprawami .Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 1,5 godziny . Odszumować . Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić wywar . Doprawić do smaku .
Ugotować na twardo jajka - ostudzić - obrać i pokroić w plasterki . Pokroić w plasterki 1 marchewkę .Odcedzić groszek.
Mięso z udek i kawałki chudego mięsa wołowego obrać od kości , z chrząstek i skór . Drobno rozetrzeć .
Namoczyć w 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody żelatynę .
W foremce ( ja użyłam takiej do babki z ,, kominkiem" ) na dno wsypać porcje groszku , marchewki , mięso -znów resztę groszku i marchewki .
Podgrzać wywar .Rozpuścić w nim namoczoną żelatynę ( nie gotować ) . Zalać mięso. Zostawić by ostygło. Wstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin .
Wyjąć przewracając delikatnie foremkę . Udekorować świątecznie .

* Resztę wołowiny , kurę , warzywa z rosołu obrane mrożę i używam po Świętach na pierogi , krokiety , pasztet , zapiekanki , a czyste mięso z udek kurczaka właśnie do galarety ( nie pierś a udka bo są z galarecie smaczniejsze )


** Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .

*** można dodać do galarety roztarty dobrze ząbek czosnku - ja ze względu na wymogi diety nie mogę tego zrobić
Galaretki drobiowe Wielkanocne
Ugotować mocny esencjonalny rosół z kury , wołowiny , kurczaka i warzyw
Galaretki drobiowe Wielkanocne
Rozdrobnić obrane mięso z kurczaka i wołowiny - ułożyc z odcedzonym groszkiem i jajkami na twardo w foremce
Galaretki drobiowe Wielkanocne
Przecedzić i doprawić bulion , rozpuścić w gorącym namoczoną żelatynę
Galaretki drobiowe Wielkanocne
Zalać wywarem mieso , ostudzić i zostawić w lodówce do zastygnięcia