OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Galaretki drobiowe 'na jeden kęs"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 8

pyszne, pięknie prezentujące się galaretki drobiowe. kolorowe i w sam raz na imprezową przystawkę.,

Galaretki drobiowe 'na jeden kęs"

Składniki:

Galaretki drobiowe 'na jeden kęs"

 

  • 16x kieliszek 50ml
  • 32 ziarenka kukurydzy konserwowej
  • ok. 70 bardzo drobno posiekanych kosteczek papryki czerwonej
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 1 pojedyńcze podpiersie z kurczaka
  • seler, pietruszka, koperek
  • 4-6 łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania:

Galaretki drobiowe 'na jeden kęs"
Filet z kurczaka obgotować w bulionie z dodatkiem selera, pietruszki i koperku. Po ugotowaniu, mięso wyciągnąć , a do wrzącego wywaru , ściągniętego z ognia wsypać żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w drobniutką kosteczkę. Do każdego z kieliszków dawać po 2 ziarenka kukurydzy, kilka kostek papryki i mięsa. Przyozdobić zieleninką (pietruszka, koperek). Zalewać ciepłym wywarem mniej więcej do połowy kieliszka i ostudzić. Zimne wkładać do lodówki by stężały.Wywaru po ugotowaniu mięsa powinno pozostać nie mniej niż 400ml.